41694 entry daha
  • insanlar yarasalar gibi yankıyla yer belirleyebilir mi?

    yarasalar yönlerini belirleyebilmek ve çevrelerindeki besinleri tespit edebilmek için yankıyla konum belirleme özelliğini kullanıyor. bu sayede tamamen karanlık bir ortamda bir sivrisineğin bile yerini belirleyebiliyorlar. yarasalardan çıkan ses dalgaları bir nesneye çarptığında yansıyor. yarasalar yansıyan sesi duyduklarında nesnenin yerini, büyüklüğünü ve hatta şeklini belirleyebiliyor.

    görme engelli bazı insanların da yankıyla konum belirleme becerisine sahip olduğu biliniyor. bu beceriye sahip daniel kish isimli görme engelli bir kişi dilini kullanarak bir ses çıkardığında sesin yansıyarak geri döndüğünü söylüyor. bu sayede eğer çıkardığı sesin yankısı uzun sürede kulağına ulaşırsa çevresindeki nesnenin uzakta, kısa sürede ulaşırsa yakında olduğunu anlayabiliyor.

    bilim insanları, bu beceriye sahip insanlarda beyindeki görsel korteksin sesi görsel veriler gibi işleyebildiğini anladı. araştırmacılar görme engelli ve normal şekilde gören insanlara, bir odada farklı konumlara yerleştirilen nesnelerden yankılanan ses kayıtlarını dinletti. bu sırada deneye katılan insanların beyin aktiviteleri kaydedildi. sonuçta yankıyla konum belirleme becerisini sahip olan insanların beyninde, normal insanlardan farklı olarak, görsel korteksin etkin hâle geldiği anlaşıldı.

    görsel korteks normal insanlarda gözlerden gelen görsel sinyallerin işlendiği bölgedir. beynin bu bölgesi normalde gözlerden gelen verileri kullanarak nesnelerin nerede bulunduğunu üç boyutlu olarak algılamamızı sağlar.

    neticeler beynimizin eksikleri telafi etme konusunda hayli yetkin olduğunu gösteriyor. bu sayede görme engelli insanların beynindeki görsel verilerin işlendiği bölüm kullanılmayan bir alan olarak kalmıyor. aksine beynin bu bölümü, görme ile ilgili uyarıcılar dışındaki duyma ve dokunma gibi verileri işleyebilecek şekilde uyum sağlayabiliyor.

    kaynakça

    science

    smith sonian
  • amerika birleşik devletleri'nin diğer ülkelere kıyasla neden daha fazla kasırgaya maruz kaldığına dair bir inceleme

    amerika birleşik devletleri, dünyada en fazla kasırga deneyimleyen ülkedir. 1990 yılından bu yana, her yıl ortalama 1.000'den fazla kasırga bildirimi yapılmıştır. bu olağanüstü yüksek sayıda kasırganın birincil nedeni, ülkenin kendine özgü topografik özellikleridir. orta bölümde geniş ve nispeten düz bir arazi yapısı hakimdir. büyük ovalar ve mississippi nehri vadisini kapsayan bu geniş bölge, ülke topraklarının yaklaşık üçte birini oluşturur. yıl boyunca hızla ısınma eğilimi gösteren bu uçsuz bucaksız otlaklar ve tarım arazileri, yükselen ılık hava cepleri yaratır. bu süreçte bölgeye meksika körfezi'nden gelen nem ve özellikle en sıcak dönemlerde bölgedeki bitki örtüsünün atmosfere bıraktığı nem ile birleşen yükselen hava cepleri, kasırga doğumu için uygun koşulları oluşturur. dahası, upper great plains (büyük ovalar'ın kuzey bölgesi) ve kanada kaynaklı serin hava kütlelerinin etkisiyle, çoğu kasırga üretme potansiyeline sahip şiddetli fırtınaların sıklıkla yaşanmasına sebebiyet veren faktörler tamamlanmış olur.

    bununla birlikte, geniş arazileri ve yakınlarında önemli nem kaynakları bulunan diğer ülkelerde görülen kasırga sayısı, resmi kayıtlardan daha yüksek olabilir. brezilya, rusya ve avustralya'nın daha detaylı kayıtlar tutması halinde bu ülkelerdeki kasırga sayısı net olarak tespit edilebilecektir. özellikle rusya'da çok sayıda kasırga meydana geldiği düşünülmekle beraber, oluşum sıklığına dair somut veriler mevcut değildir. ayrıca avustralya'da her yıl yaklaşık 20 kasırga rapor edilse de gerçek sayının çok daha yüksek olduğu tahmin edilmektedir. çoğu fırtına ıssız bölgelerde meydana geldiğinden, bu bölgelerde oluşabilecek kasırgaların önemli bir kısmı belgelenmemektedir.

    abd'de meydana gelen önemli kasırga örnekleri

    abd geçmişi, kasırga olaylarının yıkıcı doğasını açıkça ortaya koyan felaketlerle doludur. işte bunlardan birkaçı:

    tri-state kasırgası (1925): tüm zamanların en ölümcül abd kasırgası olarak kabul edilen tri-state kasırgası, missouri, ıllinois ve ındiana eyaletlerini harap etmiş, 695 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştur.

    joplin kasırgası (2011): şiddetli bir ef5 kasırgası (enhanced fujita ölçeğinde en güçlü seviye), joplin, missouri'yi vurarak 158 kişinin ölümüne ve milyarlarca dolarlık hasara yol açmıştır.

    el reno kasırgası (2013): bu kasırga, yaklaşık 4 km genişliğe ulaşarak tarihin en geniş kasırgası olarak kaydedilmiştir. ne yazık ki, ünlü fırtına takipçileri tim samaras, oğlu paul ve meslektaşı carl young bu kasırgada hayatlarını kaybetmişlerdir.

    moore kasırgası (2013): joplin kasırgasından sadece iki yıl sonra, başka bir ef5 kasırgası moore, oklahoma'yı vurmuş, 24 kişinin ölümüne ve yine milyarlarca dolarlık hasara yol açmıştır.

    verilen bu örnekler, kasırgaların neden olduğu korkunç yıkımın sadece küçük bir kısmını gözler önüne sermektedir. birkaç dakika içinde oluşabilen, oluşum tahminleri oldukça zor olan bu kasırgalar için hazırlık ve erken uyarı sistemleri hayat kurtarmak adına kritik öneme sahiptir...
  • "erkeklerin feminen erotizm ve özellikle kadınların duygusal yaşamı hakkında söyledikleri çoğu kendi anima yansıtmalarından kaynaklanır ve bu yüzden saptırılır. diğer bir yandan, kadınların erkekler hakkındaki hayret verici varsayımları ve fantezileri de mantıksız, argümanları ve yanlış açıklamaları üreten animusun etkilerinden gelir."
  • hayvanlar, zehir, boynuz, diş gibi, savunma ve saldırı amaçlı silahlarını kendi cinsleri için çok çok az ve nadir hallerde kullanır.zarar görse bile, kendi cinsini zehirleme, ve boğarak öldürme işine girmez. kendi cinsini zevkle ve istekle öldüren, yeni öldürmek silahları geliştiren tek canlı, insandır..

    alın bu bilgiyi şimdi ne yapıyorsanız yapın.
  • bazı filmlerde filmden çıkartılmış sahneler vardır. diyelim ki senaryonun tamamına göre toplam 150 dakika film çekildi. ancak yapım şirketinin pazarlama stratejisi, bazı sahnelerin mantık hatalarına sebep olması veya konu bütünlüğünü bozması veya seyircinin çok sıkılmasına sebep olabilmesi vb. sebeplerle en lüzumsuz birkaç sahne çıkartılır. böylece geriye 130 dakikalık bir film kalır.
    internette film hakkında bilgilere bakarken sürenin bazı kaynaklarda farklı yazmasının sebebi de bundandır. işte size birkaç örnek :
    star wars 2
    star wars 3
    star wars 4
    star wars 6
    x-men future past days
71 entry daha
hesabın var mı? giriş yap